Параграф22 Daily

§22 Новини

От 25 на 40 % да се увеличат нормативно признатите разходи, поиска Висшият адвокатски съвет

От 25 на 40 % да се увеличат нормативно признатите разходи за адвокатите. За това настоя председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев по време на заседанието на бюджетната комисия в парламента. Искане в този смисъл вече е изпратено до 47-то Народно събрание, с копие до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански. В заседанието участие взе и Петър Славов – бивш народен представител и член на Висшия адвокатски съвет.

С 1000 души е намалял броят на вписаните адвокати, като причините са основно икономически. И това е само за една година. Категорично не споделяме досега лансираното становище, което разделя българското общество и поставя нас, адвокатите в група, за която COVID пандемията сякаш не съществува. За разлика от различни професии, които ползват до 60 % нормативно признати разходи, ние сме длъжни да поддържаме офиси/кантори. За които дължим наеми, застраховки, СОТ, абонаменти, консумативи, тези офиси трябва да са оборудвани с компютри, копирни машини, софтуерни продукти и какво ли още не. Държавата най-сетне трябва да разбере, че без адвокатите ще блокира целия обществен живот, заяви пред комисията Ивайло Дерменджиев.

Поканата към адвокатурата дойде, след като стана ясно, че отделни народни представители и групи наистина са осъзнали дълбочината на проблема. Както и че това е риск много повече за обществото и правосъдието, отколкото за самите адвокати. Разчетите показват, че увеличението на нормативно признатите разходи с 15 %, ще се отрази с не повече от едва 3-4 милиона лева – нищожна сума, в сравнение с рисковете, пред които сме изправени, каза още Ивайло Дерменджиев.

Това не е нито данъчно облекчение, както се разпространява напоследък, нито някакъв специален жест или подаяние. Сами си плащаме осигуровките. Известно е, че на практика разходите ни са около 60-70% и многократно надхвърлят признатото към момента.

Нашата професия остана една от малкото, за която държавата не направи абсолютно нищо през последните две години. Българската адвокатура понася с достойнство трудностите, пред които е изправено и цялото българско общество. Но няма да приемем подигравки с една конституционно закрепена професия. Затова очакваме да срещнем разбиране от управляващите и вярваме, че искането ни ще бъде прието преди края на бюджетната процедура, допълни председателят на Висшия адвокатски съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във