Параграф22 Daily

§22 Новини

От днес изнасилвачите в Бангладеш ги чака бесилка

Правителството в Бангладеш реши днес в страната да бъде въведено смъртно наказание като крайна мярка по обвинение в изнасилване, предаде Ройтерс. По думите на министъра на правосъдието законовата промяна ще влезе в сила утре със съгласието на президента, тъй като в момента парламентът не заседава.

В цялата страна от дни има протести заради поредицата гангстерски изнасилвания и сексуални посегателства. По данни на правозащитници от януари до септември в Бангладеш са били регистрирани близо хиляда сексуални престъпления, като една пета от тях са извършени от банди. Според правозащитните организации това се дължи на практиката на безнаказаност и протекции за извършителите по политически причини. "Без милост за изнасилвачите", скандират демонстрантите в столицата Дака и други населени места, сред които стотици жени и студенти. Мнозина носят транспаранти с послания за спиране на "културата на изнасилване".Експерти обаче твърдят, че въвеждането на по-строги наказания няма да са достатъчни за решаването на проблема и че властите трябва незабавно да вземат мерки срещу системните несъвършенства в съдебните процеси за изнасилване и крайно леките присъди за извършителите.

Освен това много изнасилени жени не са оплакват от страх да не бъдат дамгосани. Проучване на ООН от 2013 г. в Бангладеш установява, че сред мъжете, признали извършване на изнасилване, 88 на сто от жителите на села и 95 на сто от жителите на градове казват, че не са понесли правни последици, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във