Параграф22 Daily

§22 Новини

От доста време работата на ВСС губи своята легитимност

От доста време работата на ВСС по една или друга причина губи своята легитимност, губи доверието и на професионалната общност, и в очите на обществото. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР представляващият съдия от ВСС Соня Найденова. „Това, което стана в четвъртък от гледна точка, че беше взето решение, при което не беше подкрепен кандидат, случвало се е и при други избори – ВСС не е избирал кандидат. Това, което отличи неуспешния избор в четвъртък от предишни избори беше, че не можахме да дадем обяснение, защо кандидатът, който беше единствен и похвален от изказвания на немалко членове на ВСС- не получи необходимата подкрепа от 13 гласа. Това отличаваше този избор от други предходни”, обясни тя.

На въпрос, дошло ли е „време разделно” за ВСС и цялостно да се преосмисли какво се случва, включително и в контекста на обмисляните оставки, тя отговори: „Дошло е време да си дадем сметка, че ако доброто управление, каквото се очаква и се изисква от ВСС като управленски орган на съдебната власт, трябва да продължи да бъде добро, ние трябва винаги да даваме ясен отговор защо вземаме някакво решение. Ако продължаваме да даваме отговори защо едно решение, което в очите на обществото, на професионалната ни общност изглежда неприемливо, нашата работа губи своята легитимност”.

По думите й, трябва да си дадат сметка и да се огледат, да видят, дали това, което правят е адекватно на очакванията им и да си кажат как ще продължат оттук-нататък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във