Параграф22 Daily

§22 Новини

От ВСС поискаха от правосъдния министър всички материали за тримата прокурори от „Осемте джуджета“

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) поиска от министъра на правосъдието Иван Демерджиев в 7-дневен срок да представи всички доказателства във връзка с внесените от него предложения за образуване на дисциплинарки срещу трима прокурори, занимавали се с казуса „Осемте джуджета“. На заседанието днес стана ясно, че предложените за наказания са Димитър Петров от Специализираната прокуратура, както и Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в СП, сочи Лекс.

След като разгледаха предложенията на правосъдния министър, кадровиците единодушно решиха следното: „На основание чл. 312, ал. 5 от Закона за съдебната власт Прокурорската колегия указва на вносителя на предложенията в седемдневен срок от получаване на съобщението да отстрани нередовността на предложенията като приложи всички доказателства, относими към твърдените факти, с които разполага“.

На 11 ноември министърът на правосъдието съобщи, че е предложил на ПК на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу трима прокурори от Специализираната прокуратура заради техни действия, описани в разследването на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“, известно като „Осемте джуджета“. Тогава Демерджиев обясни, че става дума за „доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки“.

В поредица интервюта в разследването „Осемте джуджета“ бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред „Антикорупционен фронт“, че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им. Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров с помощта на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели.

Правосъдният министър обясни още, че за казуса първо сезирал главния прокурор Иван Гешев и инспектората, но не последвала реакция и заради това внесъл предложенията за образуване на дисциплинарки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във