Параграф22 Daily

§22 Новини

Отбелязваме Световния ден срещу смъртното наказание

И в 21 век из целия свят хора са осъждани на смърт и са екзекутирани за престъпления, свързани с наркотици, терористични актове, или убийства. Има и държави, които използват смъртното наказание за деяния, които не би следвало да бъдат дори криминализирани.

Според Амнести Интернешънъл смъртното наказание нарушава правото на живот и правото на живот без изтезания или жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание. И двете права са защитени от Всеобщата декларация за правата на човека, приета от ООН през 1948 г.

Методите за изпълнението днес са най-разнообразни - обезглавяване, убийство чрез електрически ток, обесване, смъртоносна инжекция, разстрел. В Иран са известни и някои случай на екзекуции с камъни.

Налагането на смъртното наказание за тежки престъпления, извършени от младежи под 18 години, е забранено съгласно международното право, но някои държави все още екзекутират непълнолетни юноши.

От 1990 г. "Амнести Интернешънъл" документира 145 екзекуции на непълнолетни, извършили престъпления в 10 държави: Китай, Демократична република Конго, Иран, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Южен Судан, Судан, САЩ и Йемен. Няколко от тези държави променят законите си, за да изключа тази практиката. От тези 145 екзекуции, 97 са извършени в Иран.

През 2018 г. най-много смъртни присъди са изпълнени в Китай, Иран, Саудитска Арабия, Виетнам и Ирак.

Амнести Интернешънъл е регистрирала поне 690 екзекуции в 20 страни през 2018 г. Други 19 336 души са осъдени на смърт до края на 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във