Параграф22 Daily

§22 Новини

Отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП удари група за пране на пари от компютърни измами

Разбита е организирана престъпна група, занимавала се с пране на пари от схема за компютърни измами. Тя е действала от 2016 г., заяви на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. "Задържани са 6 лица, един е ливанец, а друг с българо-иранско гражданство. Останалите са българи. Повече от членовете са осъждани за кражби", разкри още тя. 

"За този вид компютърни кражби, групата е подменяла фактурите с банковите сметки на реални фирми при сделка. Подменянето е ставало чрез имейл, като се е следяла кореспонденция между дружества", коментира говорителят на спецпрокуратурата.

В България са регистрирани търговски дружества от социално слаби хора с капитал от 2 лева. На тяхно име се откривали банкови сметки с услуга "онлайн банкиране", а паролата се е предоставяла на "финансови мулета". Измамите се извършвали в Своге и София. Установени са и над 90 търговски дружества, които са прали пари от измамите. Установените изпрани пари са 40 млн. евро и 15 млн. долара, обясни Милева. 

Извършени са претърсвания в Своге, София и Новачене в Ботевградско. Иззети са компютърни конфигурации, таблети, копирани лични документи и пластики. Повдигнати са обвинения и на шестимата. Един е с мярка "парична гаранция" заради влошено здравословно състояние, разкри тя.

"Благодаря на колегите от отдел "Киберпрестъпност" и на колегите от отдел "Корупция и изпиране на пари". Благодарение на тях разкрихме цялата група. За тези години от ГДБОП сме имали множество операции за установяване на "финансови мулета". Стигнахме до лицата, които правят една фирма, теглят пари и прехвърлят парите по електронен път. Хакването на мейлите е било от цял свят. Много български граждани стават жертва и впоследствие "финансови мулета". Тази престъпна дейност придобива епидемичен характер", коментира директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

"Тази измама не е феноменален случай, такива измами се случват от 2006 г. Това е поредната разбита група. Механизмът на “Ливанската пералня” представлява - хакер, който заразява компютър, компрометира се пощенската кутия на фирми-жертви, следи се кореспонденция между фирми и на определен етап когато се стига до сделка, фактурите се подменят. Фирмата-жертва не превежда парите си на компаниите, с които има отношения, а на сметка, която се контролира от измамниците. Парите се превеждат по сметките в България. Чрез интернет банкиране организаторите са прали парите към Хонконг", разкри ръководителят на специализирания отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев.

"Набирането на мулета е било най-трудоемко. За 50-100 лева хора от малцинствата или социално слаби са си откривали банкови сметки, по които после са превеждани милиони. Арестуваният ливанец се е занимавал с ресторантьорство, но този бизнес не се разследва", завърши Колев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във