Параграф22 Daily

§22 Новини

Откраднаха 100-годишен метален трактор - антика от Килифарево

Бандити посегнаха и на изключително рядък и автентичен, изцяло метален трактор в Килифарево, до Велико Търново. Машината е марка „Ланц Булдог“, изработена е била през 20-те години на миналия век и е една от първите внесени в България, уточнява Борба.

До миналия петък се е намирала на постамент пред местната кооперация, откъдето е отмъкната. „Получих сигнал и алармирах полицията, както и прокуратурата. При извършените издирвателни дейности през почивните дни тракторът бе намерен на поляна край Елена. Наша справка показа, че една от последните сделки за подобна машина е станала на цена от около 53 хил. лв. След бърза реакция на килифаревските полицаи тракторът е открит завит с платнище край Елена, откъдето е трябвало да бъде изнесен към прекупвачи. Вероятно крадците са опитали да го продадат на антиквари или в най-лошия случай – за скрап, но не са успели да го придвижат и явно са се уплашили и са го изоставили”, коментира кметът Димитър Събев.

Машината тежи няколко тона, не е ясен собственикът й, но по думите на Събев поне от 50 години стои пред кооперацията. Местните настояват тракторът да бъде одържавен и да бъде предоставен на кметството. „Ще организирам местен референдум, за да кажат хората къде може да бъде поставен като атракция, защото е свързан с историята на Килифарево“, категоричен е още Събев.

В момента изключително редкият метален трактор е докаран обратно в градчето и се пази под видеонаблюдение. От местната управа са се заели да събират всички сведения, свързани както с модела на машината, така и с докарването й преди повече от век в Килифарево.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във