Параграф22 Daily

§22 Новини

Откраднаха данни от близо 433 000 български профила във Facebook

Огромна кражба на лични данни на потребители на Facebook са били публикувани в хакерски форум в събота. Информация за кражбата се появи в www. businessinsider.com. Според публикацията са били тиражирани данни на над 533 милиона потребители на социалната мрежа. Данните включват телефонни номера, пълни имена, местоположение, имейл адрес и биографична информация. Експертите по киберсигурност предупреждават, че изтеклите данни могат да се използват с цел измами.

 

Данни за 432 473 потребители от България са сред публикуваните във форума. Засегнати са потребителите от общо 106 страни. Съседните на нас страни също са пострадали - за Сърбия броя на публикуваните профили е 162 898, в Албания са 506 602, а в Турция - цели 19 милиона.

Откраднати са профили на над 32 милиона потребители в САЩ, 11 милиона за потребители в Обединеното кралство и 6 милиона от Индия.

От Facebook са заявили, че данните са били изтрити през 2019 г., когато компанията е реагирала на установена уязвимост в социалната мрежа. Макар че данните са от преди две години, те могат да предоставят ценна информация на киберпрестъпниците. База данни с такъв размер, съдържаща лична информация, като телефонни номера на много потребители на Facebook, със сигурност би довела довъзможност за злоумишлено социално инженерство и хакерски атаки, заявиха от компанията.

Данните са публикуван безплатно на хакерския форум, което го прави широко достъпен. Това не е първият случай на теч на лични данни от компанията. През декември 2019 г. бяха разпространени данни на 267 милиона потребители на социалната мрежаи, които бяха откраднати от виетнамски хакери. Данните засягаха имената и телефонните номера на 267 140 436 потребители, предимно американски граждани. Наред с това бяха разкрити идентификаторите на акаунтите, както и различни времеви маркери, които се пазят за тях в мрежата.

Специалистите тогава предупредиха, че с изтеклите данни могат да се правят редица измами, фишинг и други кибер престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във