Параграф22 Daily

§22 Новини

Откраднаха две тежки картечници от военния завод „Ивайло“

Дръзка кражба на тежки картечници е била извършена преди дни от складовете на войсково формирование 22060, разположено на територията на военния завод „Терем-Ивайло“ във Велико Търново, разбра „Борба“ от няколко независими един от друг източника.

Случаят веднага е поет от Военна полиция и ДАНС. Оръжията са изнесени от прозорец на склада, в който са съхранявани, а после през оградата на поделението и завода, независимо, че цялата територия се намира под физическа и електронна охрана. След първоначалния оглед се оказва, че липсват две картечници с електроспусък КПВТ, калибър 14,5 мм, всяка с тегло от 92 кг. Те са руски образец и са предназначени за монтиране на БТР-и, но след модернизация позволяват и директно захващане на подвижни, преносими станоци.

Охраната на военния завод и поделението се извършва от държавната фирма МОБА. Никой от екипа обаче не е дал свързани обяснения как е извършена кражбата. В момента тече и проверка на всичко съхранявано в складовете, за да се установят и други липси.

Всяка от отмъкнатите тежки картечници струва по над 20 000 евро на  черния пазар. Този тип оръжия са особено конвертируеми, заради войната в Украйна, не само поради ефективността и компактността си, но и за това, че са на въоръжение и в двете враждуващи държави. Подобна техника обаче няма как да бъде продадена и изнесена току така, а само по утвърдени канали и то от специализирани компании и хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във