Параграф22 Daily

§22 Новини

Откриха мъртъв ключов свидетел срещу Бобокови

Васил Богданов - ключов свидетел на прокуратурата в процеса срещу братята Атанас и Пламен Бобокови и бившия зам. екоминистър Красимир Живков, е открит мъртъв при съмнителни обстоятелства в град Костенец.

Тялото на Богданов било намерено до висока новострояща се сграда, като версията за смъртта му са три - че е бил хвърлен от нея, за да замълчи завинаги, че е паднал по невнимание или че е скочил, за да се самоубие, пишат медиите. Никой от познатите му обаче не е чувал да е бил притеснен от нещо, което да го накара за посегне на живота си.

Загиналият Васил Богданов е бивш директор на „Монбат Рисайлинг” - дъщерна фирма на Бобокови, създадена да рециклира употребявани акумулатори, а всъщност, за да печели от вноса и загробването на отпадъци от Европа у нас.

По време на разследването, на разпит пред съдия, Богданов нарича извършеното от Бобокови „престъпление срещу децата на България”. Той разкрива, че братята са използвали връзките си с висшия чиновник Красимир Живков, за да получават разрешителни (нотификации) да оставят в България отпадъци от производството на „Монбат”, които преди изнасяли в Германия, както и за внос на италиански боклуци. Отпадъците били складирани на площадки, където престоявали и накрая били загробвани в дворовете на изоставени ТКЗС-та или други безстопанствени имоти. При гледане на делото срещу Бобкови и Живков в съда тези показанията на починалия свидетел могат да бъдат прочетени и да бъдат приети като годни доказателства.

През януари 2021 г. Богданов призна вината си и сключи споразумение със спецпрокуратурата за условна присъда от 1 година. Същото направиха още двама обвиняеми от престъпната схема на Бобокови - Айгюн Еминов, собственик на площадка за отпадъци край Плевен и Габриел Савов - бивш шеф плевенската регионална инспекция на околната среда и водите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във