Параграф22 Daily

§22 Новини

Откриха нов шпионски софтуер, контролиран от държава

Aмериканската компания за информационна сигурност „Симантек“ обяви, че е открила софтуер за шпионаж, чиято техническа сложност навежда на мисълта, че той е бил ако не създаден, то поне контролиран от разузнавателните служби на някоя държава.Злонамереният софтуер, наречен Regin, е позволявал съвсем дискретно следене на набелязаните цели. Засегнати са били 10 страни – Русия, Саудитска Арабия, Ирландия, Индия, Афганистан, Иран, Белгия, Австрия, Мексико и Пакистан. Целта на злонамерения софтуер е да събира различни видове данни, а не да саботира система за индустриален контрол за разлика от програмата Stuxnet, която беше насочена срещу центрофугите за обогатяване на уран в Иран.

Сложността на новата програма навежда на мисълта, че фазата на замислянето ѝ и разработването ѝ е траела няколко месеца, дори няколко години, за което е нужно голямо финансиране.

Първа версия на новата програма е действала от 2008 г. до 2011 г., когато е била открита за първи път. После програмата е изчезнала внезапно и се е появила отново през 2013 г. в нов вариант. Сега тя е все още действаща.

Мишени на Regin са фирми, правителствени организации и научни институти. Софтуерът може да снима онова, което е изобразено на екрана на компютрите, да поеме контрола върху мишката или курсора, да открадне пароли, да следи трафика на дадена мрежа, да рови дори из изтрити документи.

Когато обаче бъде открит, е трудно да се установи какво точно „търси“ този софтуер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във