Параграф22 Daily

§22 Новини

Отлагат делото срещу "ОПГ на Гриша Ганчев" заради процесуални провали

Делото срещу Гриша Ганчев и още 9 подсъдими бе отложено чак за 4 август, стана ясно от днешното заседание на Специализирания съд. Съдиите трябваше да започнат наново процеса срещу бизнесмена, обвинен за укриване на ДДС в особено големи размери. Така специализираната прокуратура отново стана за смях.

Оказа се обаче, че самият Ганчев и синът му са призовани нередовно. Обвинителният акт пък не е връчен в законовия седемдневен срок на подсъдимите, което е процесуална пречка. Юристи и обвиняеми се ожалиха, че актът е от 10 страници и не могат да се запознаят с него и да изградят защитата си в рамките на ден-два.

Основна процесуална пречка, според магистратите, се оказа и неявяването на пострадалото лице по обвинителен акт - шефът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов. Оказа се, че той изобщо не е призован, макар да има правото да подаде иск за конституиране като частен обвинител

Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на „Литекс Комерс“ АД) са извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени са били помагачи. Според събраните доказателства групата е действала от януари 2012 г. до задържането на шестима от участниците на 10 май 2012 г.

Процесът бе отложен чак за 4 август с резервни дати до септември. Защитата на Ганчев - адвокат Татяна Дончева загатна пред медиите, че на следващото заседание през август ще иска делото да бъде прекратено. По думите й, процесът срещу нейния клиент има няколко "хронични заболявания" от самото начало.

Тя обяви, че делото е в резултат на ламтежи на властта за "Петрол" и за автомобилите на Ганчев Грейт Уолс. За Дончева ръцете на Ганчев са извивани от години, но той не се поддава на влияние.

"Шефът на НАП Красимир Стефанов няма никакви претенции към Ганчев, заявил го е два пъти при разследването. Излиза че от полицията и ръководството на МВР са го заблудили. Тази закана е супер странна", разказа подробности от делото Дончева и обеща на следващото заседание да разкаже какво точно обвинението е нарекло закана за убийство.

"Делото няма как да бъде облечено в базисни факти за обвинение, връщането му в първа фаза бе заради много сериозни нарушения и недостиг не само на доказателства, а и на твърдения, без които не може да има обвинение", уверена е Дончева.

Тя гарантира, че Ганчев "може да се бори, да се съпротивлява, няма така да се предаде". Не е държан в зависимост, но му извиват ръцете, притесняван е от няколко години, особено интензивно в момента, каза Татяна Дончева, която е и бивш депутат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във