Параграф22 Daily

§22 Новини

Отлагат се новите правила за паркиране

Софийските общинари не разгледаха на заседанието си в четвъртък новите правила за паркиране в центъра. Чака се решение на съда. Наредбата предвижда всички собственици на коли с настоящ и постоянен адрес в центъра да получават винетка за паркиране. Дейността „паяци" и „скоби" се възлага отново на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

„Очакваме решението на съда за цените и след това ще внесем доклад", заяви съветникът Зафир Зарков (ГЕРБ). Делата са заведени по жалби на граждани и сдружения. Оспорени са цената от 2 лв. за спиране в „синя" и 1 лв. в „зелена" зона, както и таксите от 100 и 150 лв. за паркиране пред дома в центъра.

Финалното заседание било преди 30 дни и общинарите очакват решението на магистратите. Ако цените бъдат обявени за незаконни, съветниците ще гласуват отново тарифите без промяна. Столичният общински съвет ще изчака решението на съда за паркирането в центъра, но няма да отменя таксите за престой.

С новата Наредба за паркирането драстично ще намалеят и автомобилите, вдигани от паяци – това вече ще се прави, само ако пречат на движението. За сметка на това, общински полицаи ще пишат фишове до 50 лева на нарушителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във