Параграф22 Daily

§22 Новини

Отложиха дело за укриване на 20 000 лв. данъци от търговия с бижута по интернет

Столичанинът Кристиян Е. е даден на Темида по обвинение за укриване на 20 000 лв. данъци. Кристиян Е. регистрирал фирма с името на богинята Лакшми, която в индуизма е божество на богатството, мъдростта и на късмета. За две години късметът му обаче изневерил и младият мъж вече е изправен пред Темида.

Кристиян бил женен няколко години за сръчна дама, която изработвала ръчно бижута от полускъпоценни камъни. Двамата решили да ги продават и тогава създали фирмата с името на богинята. Дружеството първо било регистрирано в София през 2012 г., а след 4 години е дерегистрирано по ЗДДС по инициатива на НАП. По това време Кристиян е освободен като управител на фирмата и остава единствено неин собственик. Появява се формалният управител Огнян, който по-късно пред разследващите признава, че за дребни пари е станал собственик на 51 фирми, регистрирани на един и същи адрес във Велико Търново и дори не знае с какво се занимават те, камо ли да помни техните имена.

Още от регистрацията на фирмата Кристиян започнал активна търговска дейност от името на дружеството, като продавал по интернет ръчно изработените бижута на съпругата си. За две години реализирал стока за над 77 000 лева, сочи Борба. Така извършените продажби през мрежата попадат в дефиницията „разносна търговия“. Според закона за тези продажби задължително се издава фискална касова бележка от продавача. Кристиян Е. не изпълнил това свое задължение като продавач и не издавал фискални касови бележки за извършените от него продажби. Така избегнал установяването и плащането на данъчни задължения за 19 316 лв., от които за ДДС 12 860 лева и за корпоративен данък 6456 лв.

Великотърновската Окръжна прокуратура го обвинява именно за укриване на тази сума за времето от 1 януари 2015 г. до 31 март 2017 г. от онлайн продажба на бижута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във