Параграф22 Daily

§22 Новини

Отложиха делото за ЖП катастрофата при "Хитрино"

Апелативният съд във Варна днес не даде ход на делото за жп катастрофата в Хитрино, а поиска нова справка. Тя се отнася до Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” за това дали четири от седемте вещи лица участват в обучението на студенти там. На 22 февруари ще се произнесе дали одобрява искането за повторна експертиза.

Пред съда са изправени 64-годишният главен машинист Димитър Михнев и помощникът му 45-годишният Радослав Петков. Двамата са управлявали влака по време на инцидента, при който загинаха седем души. На първа инстанция Димитър Михнев беше осъден на 15 години лишаване от свобода и на 17 години - от правото да упражнява професията си. Радослав Петков получи 10 години затвор и 12 години без право да упражнява професията си. Защитниците на двамата обвиняеми поискаха нова техническа експертиза, която да установи в какво състояние е бил железният път по време на инцидента.

Адвокатът на частните обвинители Николай Христов заяви, че наследниците на загиналите настояват за обезщетения и максимални присъди на двамата машинисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във