Параграф22 Daily

§22 Новини

Отмениха условната присъда за прокурорския син, убил двама на бул. „България” за „съществени процесуални нарушения”

Софийският апелативен съд е отменил смешно меката осъдителна присъда, наложена на прокурорски син, заради катастрофа на бул. "България", при която, през август 2011 г., загинаха двама души. Подсъдим по делото бе синът на командирования във Върховна касационна прокуратура прокурор Венцислав Андреев – Бисер Андреев.Той беше обвинен, че по непредпазливост е предизвикал катастрофа, в която загинаха Паола Тодорова и Николай Спасов, напомнят днес медиите. Преди година Софийският градски съд призна Андреев за виновен и му наложи твърде меко наказание - тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок.

Апелативните съдии Стефан Илиев и Вера Цветкова отменят изцяло това решение на СГС и връщат делото на прокуратурата заради "съществени процесуални нарушения...които са неотстраними на настоящия етап от производството". Третият член на състава – Милена Панева обаче не е съгласна с колегите си и е подписала решението с особено мнение.

Според КАТ, произшествието става в ранните часове на 5 август 2011 г., когато Бисер Андреев управлявайки лек автомобил БМВ по бул. "България" в посока Бояна, засякъл след бензиностанция "Шел" друг автомобил и заради превишена скорост колата му се завъртяла и премазала намиращите се на автобусната спирка двама млади хора, които умират на място.

Апелативните съдии Стефан Илиев и Вера Цветкова приемат, че обвинителният акт има белетристичен стил, съдържа противоречия и непълноти, които засягат "въпроси, свързани с изпълнителното деяние, които няма как да бъдат запълнени от съда при разглеждането на делото в съдебната му фаза."

Според тях не са били изследвани "активните действия" на другия шофьор, а пък "тяхното установяване води и изисква съотнасянето им към наказателната отговорност на обвиняемия Андреев, но и се отнасят към оценка и на собствената такава отговорност на свидетеля Славов (другият шофьор, бел.ред.)"

Мнозинството на съдебния състав отправят критики и към Комплексната авто-техническа експертиза, която съдържала противоречия.

Съдия Милена Панева изразява категорично несъгласие със своите колеги: "Считам, че в случая няма недостатъци в работата на прокурора по съставянето на обвинителния акт срещу Бисер Андреев, които да доведат до настоящия процесуален резултат, свързан с отмяна на първоинстанционната присъда и връщане на делото в досъдебната фаза." Съдия Панева определе като "неуместна проявената критичност" на колегите й към качеството на обвинителния акт.

Останалият на особено мнение магистрат записва още, че не е съгласна с констатацията на другите двама магистрати за липсата на яснота за това в коя лента се е намирал управляваният от подсъдимия автомобил: "В обвинителния акт ясно и недвусмислено е посочено приетото от прокурора, че завивайки от бул. "Акад. Иван Гешов" по бул. "България", подсъдимият е продължил движението си в крайна лява лента, а управлявания от свидетеля Людмил Славов автомобил е пътувал в средната лента."

Според съдия Милена Панева съдът погрешно е върнал делото на прокуратурата, защото е могъл сам да коригира пропуските в ползваната от разследващите експертиза, като просто назначи нова: "Въззивният съд разполага със специфично правно средство за проверка и за доизясняване на фактите и това е въззивното съдебно следствие, в рамките на което е свободен да събира и да проверява доказателства, включително и чрез назначаване било то на нови или на допълнителни или на повторни експертизи". В особеното мнение се критикуват и заключението на мнозинството, "че изпреварването и загубата на контрол над автомобила от страната на водача могат да съществуват единствено като алтернативни в конкретна пътна ситуация, но не и едновременно".

Съдия Панева е на мнение, че хипотетичната роля на другия участник в катастрофата е била неглижирана от разследващите. В същото време тя изразява становище, че "съдът не би могъл да дава указания на прокурора за коригиране на процесуалната ми позиция по този въпрос."

Венцислав Андреев е дългогодишен прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП). Въпреки серията от скандали, в които името му попадаше през годините, успя да спечели доверието и на главния прокурор Сотир Цацаров и от скоро е повишен в ключовия отдел "Специализиран" във Върховна касационна прокуратура (ВКП), който наблюдава като контролна инстанция едни от най-важните досъдебни производства в държавата, в т.ч. и разследвания срещу магистрати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във