Параграф22 Daily

§22 Новини

Отначало започва процесът за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов

Четвърти съдебен състав за втори път започва отначало процеса за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, съобщи БНР. Престъплението беше извършено на 6 март 2008 г. Обвиняемите са петима. Бившият директор на Агенцията за държавни вземания - Станислав Михайлов, който се сочи за поръчител на убийството, е съден задочно, тъй като е в неизвестност от 8 години.

Три оправдателни и две осъдителни присъди произнесе Бургаският окръжен съд по делото за убийството на собственика на фирма "Гранити" Стоян Стоянов. Сочените за поръчители на престъплението Станислав Михайлов и съдия-изпълнителят от Варна Галин Костов, както и обвиняемият, като подбудител и съучастник, както и Нено Стоянов, бяха оправдани.

Присъди по 18 години затвор получиха физическият извършител на убийството Стоян Петров и неговият съучастник Стоян Колев. В мотивите на Окръжния съд в Бургас, апелативните магистрати откриха вътрешни, взаимно изключващи се противоречия и върнаха делото за повторно разглеждане от първоинстанционния съд.

"Делото трябваше да бъде върнато не за ново разглеждане, а направо за ново разследване", каза адвокатът на подсъдимия Галин Костов, Бранимир Балачев. Той предрече трудно начало на потворния съдебен процес.

"Ние няма да се откажем от нашите искания, свързани с прекратяване на делото и връщането му обратно на прокуратурата. Защото и ние, и обществото, според мен и пострадалите, искаме едно и също - да се разкрие обективната истина, която не е в кориците на това дело. За съжаление ще започнем отново, което не е добре за системата. Това вече не е правосъдие, това е имитация на правосъдие", допълни адвокат Костов.

Пет пъти делото за убийството на бизнесмена Стоян Стоянов беше връщано, за отстраняване на нередности в прокуратурата. Първият съдебен състав си направи отвод. Съдебният процес продължи две години и приключи с три оправдателни и две осъдителни присъди. Сега делото започва отначало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във