Параграф22 Daily

§22 Новини

Отново заплахи за бомби в училища в цялата страна

Сигнали за бомбени заплахи в училища в страната отново са причина за спиране на учебната дейност там и през днешния ден. Заплахи са получени в учебни заведения в Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Добрич, Пловдив, Плевен, Ямбол и София. Ръководствата на училищата ще преценяват на място дали да прекратят занятията.

В Старозагорско заплахи за взривни устройства са получени в общо 15 училища. Сред тях са Второ Основно училище (ОУ) "П. Р. Славейков", Пето ОУ "Митьо Станев", Шесто ОУ "Св. Никола", Девето ОУ "Веселин Ханчев", ОУ "Кольо Ганчев", ОУ "Самара" и други. От "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в областния град са уточнили, че всички сигнали са отработени и учебните заведения са запечатани. Заместник-кметът Надежда Чакърова информира, че се провежда среща с представители на Регионалното управление на образованието и МВР, на която се обсъждат мерки във връзка с получените сигнали. Всички ученици и персонал в учебните заведения са евакуирани.

Имейли със заплашително съдържание са изпратени тази сутрин и до 30 плевенски училища, съобщи Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР в Плевен. Вече трети ден продължават заплахите за поставени взривни устройства в учебни заведения на територията на община Плевен. 

Сигнал за бомба е получен и в столичното 22 СЕУ "Георги Стойков Раковски" по средата на третия учебен час. Учениците са евакуирани, а на място има екипи на полицията. В училище в столичния квартал "Враждебна" също има получено съобщение за бомба.

Пет училища в Бургас са затворени заради бомбени заплахи, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас. От сутринта до момента заплашителни съобщения в електронните пощи са получили общо 14 училища. Девет от тях продължават учебния процес в нормален ритъм по преценка на ръководствата им. 

Подобна е ситуацията и в Добрич.  Еднакво по съдържание съобщение със заплаха е получено на електронните пощи на училища в Пловдив, уточниха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в града. В част от учебните заведения е започнала евакуация по преценка на ръководствата. Предприемат се проверки от страна на полицията.

От Регионално управление по образованието (РУО) - Пловдив информират, че за момента четири училища са съобщили за получени заплашителни имейли.

Осем училища в община Велико Търново също са получили сигнали за бомбени заплахи. Със заповед на кмета на общината Даниел Панов днешният ден е обявен за неучебен, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. В град Велико Търново имейл със заплаха е получен в Основно училище “Бачо Киро“, там учебните занятия са прекратени за целия ден, децата са евакуирани. Директорите на основните училища в Дебелец, Килифарево, Самоводене, Церова Кория, Ресен, Водолей и Балван също са подали сигнал на телефон 112, че са получили заплашителни имейли. По информация на общината в тези училища учебният процес също е прекратен. В учебните заведения са изпратени полицейски екипи, които проверяват сградите. 

Десет ямболски училища също са станали обект на заплахи. За осем от тях заплахите са повторни след вчерашните. Полицейското присъствие в района на учебните заведения е засилено, съобщи регионалният говорител на Областната дирекция на МВР Татяна Павлова. Зловредните имейли съдържат заплахи за живота и здравето на децата. Предстои директорите да вземат решение ще има ли нови 24 часа без занятия или учебният процес ще продължи, посочиха от полицията.

В същото време продължава разследването на ГДБОП, което цели да установи къде се намира изпращачът. Междувременно вчера президентът Румен Радев заяви, че серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда у нас, заедно с партньорските служби правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират, но към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Това са хибридни атаки, без реални заплахи, допълни Радев. 

Както е известно със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев е създадена Междуведомствена работна група, която в срок до 31 март ще разработи и изготви процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура, както и ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във