Параграф22 Daily

§22 Новини

Отравянето на Гебрев с новичок? Все едно с танк да убиеш муха, твърди експерт

Има ли връзка между случая "Скрипал" и натравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев? Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди част от разкритията в британските медии, които говорят за употреба на химическо оръжие в България. Българското разследване също е установило присъствието на лицето "Федотов" в страната ни по време да отравянето на Гебрев. Самият той запазва мълчание до приключване на разследването, но в писмо до главния прокурор казва, че има основание да счита, че случилото се с него има нещо общо със "Скрипал".

"Не мога да свържа фактите в някаква логическа верига между случая "Скрипал" и станалото с Емилиян Гебрев. Няма посочен руски агент, има някакво име. Когато той е бил в България, във Великобритания нищо още не се е случило. Сега изведнъж се говори за новичок. Нарушен е оперативният процес – когато се съберат определени данни, те се подлагат на анализ, спрямо който се изграждат съждения. Обвиняващите си противоречат един на друг", посочи експертът по национална сигурност и бивш разузнавач проф. Димитър Иванов.

Според госта на "България сутрин" въпросът е какъв е смисълът от тази постановка. "Геополитически. Светът се променя. Всеки се бори за зона на влияние. Никого не можем да посочваме за враг – ние нямаме интерес от това. Постановката е самодейна – режисьорът ѝ не се вижда. Цялата тази драма не е нито в полза на САЩ, нито на Русия. Тя е елементарна. Господин Гебрев нищо не е казал. Той преди 4 години е подал сигнал. Неговият случай не е геополитика, а бизнес конфликт. Нямаме бойно отровно вещество. Този скандал ще си отмине", категоричен е експертът.

Според проф. Иванов в случая с Гебрев става дума за това с танк да се убива муха."Няма логика в тези действия. Всеки може да пусне безумна версия за себе си", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Facebook logo
Бъдете с нас и във