Параграф22 Weekly

§22 Новини

Отрязват 25% от заплатата на съдия Мирослава Тодорова

Съдия Мирослава Тодорова да бъде наказана с намаляване на заплатата с 25% за срок от две години. Това е предложението на тричленния дисциплинарен състав - Милка Итова, Галя Георгиева и Васил Петров, което ще бъде обсъдено на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък.ВСС трябваше да се занимава отново с дисциплинарното производство срещу съдия Тодорова след решение на Върховния административен съд (ВАС).


През юли 2012 г. предишният състав на ВСС уволни съдия Тодорова за три забавени дела. Освобождаването й от длъжност предизвика безпрецедентна реакция на гилдията - над 200 магистрати излязоха на мълчалив протест пред ВСС, а редица представители на юридическата общност коментираха, че уволнението й е политическо - заради критиките на Съюза на съдиите, който по онова време тя оглавяваше, към Цветан Цветанов.


Тричленен състав на ВАС потвърди решението на съвета, макар да установи, че по едно от тези три дела е изтекла давността за търсене на отговорност.


На 16 юли 2013 г., обаче, петчленен състав на ВАС върна решението на ВСС за определяне на ново наказание, което да е съразмерно на извършеното нарушение. Според петчленния състав възприетата от тричленката на ВАС фактология за забавено изписване на мотивите по две дела, изключва квалификацията за системност на нарушенията, защото, за да е налице такава, трябва да са доказани минимум три случая на дисциплинарни нарушения.


Освен това не са констатирани факти и обстоятелства за накърняване престижа на съдебната власт от страна на съдия Тодорова.


Дали, обаче, ВСС ще приеме решението на дисциплинарния състав за намаляване на заплатата, ще стане ясно в четвъртък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във