Параграф22 Daily

§22 Новини

Отровният пръстен от Калиакра бил пълен с арсен

Отровата, използвана в античния пръстен-убиец, който бе намерен преди дни на нос Калиакра, най-вероятно е била арсеник, смята доц. д-р Бони Петрунова, зам. директор на Националния археологически институт с музей при БАН, съобщи БНР.


Отровата е прахообразна, лесно може да се вкара в пръстена и е била най-разпространена във Венеция за извършване на политически убийства. Признаците на отравяне наподобяват холера и стомашно-чревни заболявания, от които е имало най-много смъртни случаи сред аристократите в края на XIV век.


Откритието е уникално по рода си. Това е първият пръстен за извършване на убийства, намиран някога не само на нос Калиакра, а и в България, съобщи Бони Петрунова, ръководител на археологическите разкопки.


Пръстенът представлява една халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Пръстенът е от бронз, той е със семпла, но и доста изящна изработка. Самата касета е куха и пригодена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша.


Пръстенът е мъжки и най-вероятно е носен на малкия пръст на дясната ръка.


Сензационната находка е намерена на място, на което са живеели аристократи - върхушката на Добруджанското деспотство. Пръстенът е открит самостоятелно, извън контекст и ансамбъл от други предмети, във вътрешния град на Калиакра, където от 2011 г. досега са намерени над 30 златни предмета от украси, златни пръстени, обеци с нанизани на тях бисери.


Естествено, неговият собственик не го носил непрекъснато на пръста си, той се е слагал при определени цели и необходимост, заяви ръководителят на проучванията. Находката е пряко доказателство, че още през XIV век са извършвани убийства, вероятно с политически характер, с помощта на използваните по това време отрови. Възможно е те са били доставяни от Италия или Испания, с които е имало търговски отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във