Параграф22 Daily

§22 Новини

„Отровното трио“ разкри още една неизгодна сделка, сключена от управляващите

Измама и злоупотреба на властта с публични средства съобщиха от „Отровното трио“. Този път става дума за избора на изпълнител за изграждането на ТОЛ системата у нас. По думите на Арман Бабикян в началото на 2018 г., след тежка процедура за изпълнител за изграждането на ТОЛ система в България е била избрана австрийската фирма „Капш“, която е трябвало да изгради система за 7 месеца, след което са се провели тестове в продължение на 12 м. „Година по-късно се оказа, че компанията не е готова. Въпреки това пътната агенция не глоби изпълнителите. Вместо това АПИ сключи анекс, с който опрощава 60% от задълженията по този договор. И не само това, ами се опита и да прехвърли на консорциум събирането на приходи от винетки, които прогнозно възлизат на 1,3 млрд. лв“, обяви Арман Бабикян и подчерта, че по този начин са се опитали да дадат тази отговорна задача на частен изпълнител.

Бабикян подчерта, че пътната агенция е обявила обществена поръчка без договаряне и без предварително обявление и мониторинг. „Поръчката се възлага директно на австрийската компания, която според АПИ, е единствена, която е в състояние да я изпълни, защото е изградила системата. В момента поддръжката и мониторингът се извършват от специално създадено Национално тол управление, чиито бюджет и състав непрекъснато нараства“, коментира той и добави, че въпросната фирма ще получи допълнителни 118 млн. лв. за наемане на външни IT специалисти, като има възможност договорът им да бъде увеличен с още 3 години.

„Разходите се увеличават с над 1/3 от джоба на всички българи, а стойността на очакваните приходи се е сринала с 50%. Това прави тази инвестиция неефективна и отдалечава изплащането на системата далеч във времето“, прогнозира Бабикян.

От своя страна адвокат Николай Хаджигенов заяви, че все по-малко фирми взимат все повече пари, което показва лицето на корупцията у нас. „Поглеждаме на Бойко любимите магистрали и несъществуващите детски градини и изчерпваме темата. Едни и същи фирми и лица, които всеки път, без изключение, са близки до властта на ниво правителство, общини, по голямата част, от които се владеят от ГЕРБ“, коментира той.

Адвокатът осмя действията на главния прокурор днес в Силистра и влизането му в детски център „Биберон“ и беше категоричен, че главният прокурор вече се нуждае от специализирана медицинска помощ.

Проф. Велислав Минеков призова журналистите да питат когато някоя новина звучи правдоподобно, но буди съмнение. „Една от тези странни новини е, че ние смятаме, от днес да спрем гражданското неподчинение. Това е лъжа. Напротив – ще го поощряваме. Другото е измама, появила се във вестник, че бидейки член на „Атлантическия съвет“ съм застанал в някаква петиция срещу президента. Това също е лъжа и по-скоро прилича на донос. Нямам нищо общо с хората в съвета и не желая да контактувам с агенти на ДС и с мекерета, които продават държавата“, каза той и увери, че повече заплахи за журналистите няма да има.

Попитан защо се нуждаят от дарения, след като преди дни казаха, че палатките, химическите тоалетни и озвучаването са дарение, проф. Минеков отговори, че инициативата струва пари. „В момента донесох личната си рибарска палатка“, заяви професорът. Бабикян допълни, че от изказване на премиера са разбрали, че събират хората, защото искат да станат депутати. „Минаха 10 години и той не разбра колко получават депутатите. Много е жалко това“, коментира той и поясни, че депутатите не получават 2000 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във