Параграф22 Daily

§22 Новини

Отстраниха районен кмет Райна Петрова в дело при закрити врата

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на район "Централен" Райна Петрова. Делото се гледа при закрити врата заради класифицирана информация


Към доказателствения материал по делото са приложени и две папки от ДАНС с фалшифицирана информация, което налага засекретяване на процеса, каза съдията по делото. Обвиняемата се яви в съдебна зала заедно с адвоката си Красимир Елдъров, наблюдаващ прокурор по делото е Румен Попов.


Преди да бъде даден ход на делото адвокатът поиска да се запознае със засекретените доказателства, за което съдът даде 20 минути. Извън съдебната зала прокурор Румен Попов каза, че смущаващото в процеса е, че обвинението касае детски ясли и детски храни. Към досъдебното производство са прикрепени изобилие от писмени и гласни доказателства за лошо качество на храни и упражнено влияние от страна на районния кмет върху нейни подчинени, въпреки множеството оплаквания.


Райна Петрова е продължила да работи с фирмата, като според прокуратурата се е обогатила по различни начини от това. Освен некачествени храни и завишени цени съществуват и доказателства за подправени документи, като така цените на храните е формирала по телефона лично управителката на фирмата Надежда Минчева на нейни служители. По делото са били разпитани около 50 свидетели, някои, от които са се оплакали от "гранясали скумрии в чували". По тази причина прокуратурата настоява Райна Петрова да бъде отстранена от длъжност, за да не оказва влияние върху свидетелите. Почти всички от тях се страхуват от уволнение, каза прокурорът Попов.


По думите му, обогатяването на Петрова е било по най-различни начини, но фрапиращо е наличието на превод на 4 хил. лв. по сметките й за 2011 г., за консултантски услуги от фирмата, за която е лобирала тя. В самата фирма пък за същия този период съществува документ, в който пише, че сумата е била дадена за рисуване на чаши порцелан. В момента процесът се гледа при закрити врата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във