Параграф22 Weekly

§22 Новини

Отстраниха временно от длъжност Веселин Пенгезов

Висшият съдебен съвет взе решение за временно отстраняване на Веселин Пенгезов от поста съдия, председател на Апелативен съд. Решението за отстраняването на Пенгезов беше взето с 16 гласа „за", 1 „против" и трима се въздържаха.


Вревенно отстранен бе и Петър Петков , председател на Военно-апелативния съд. Решението за отстраняването на Петков беше взето с 16 гласа „за”, 0 „против”, 4 „въздържали се”.


Двамата магистрати бяха обвинени за длъжностно присвояване. След повдигане на обвиненията им главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл предложение до членовете на съвета за освобождаване от длъжност на Пенгезов и Петков.


Разследването срещу тях е от 2010 г., но за него се разбра едва преди две седмици. На 28 април Пенгезов се сдоби с четири обвинения за присвояването на 200 хил. лв.


Разследването е за периода, в който той беше начело на Военния апелативния съд. Според прокуратурата Пенгезов и Петков, който го наследи на поста, са присвоили пари по проект за изграждането на софтуерна програма от 2008 г., финансиран с европейски средства.


Заради същото разследване обвинения за помагачество получи преди дни и шефката на кабинета "Орешарски" Мария Дивизиева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във