Параграф22 Daily

§22 Новини

Овчар откри труп на мъж близо до българо-сръбската граница

Труп на млад мъж, най-вероятно мигрант, бе открит от овчар в община Трекляно, близо до българо-сръбската граница. Сигналът за находката в землището на Горни Кортен е подаден на спешния телефон 112 от овчар, който е бил със стадото си в района.

От полицията уточниха, че тялото е на мъж на възраст около 30 години и е с неустановена самоличност. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор. Предстои да се извърши аутопсия, една от версиите за причина за смъртта са ниските температури.

Българо-сръбската граница продължава да е цел на нелегалните бежанци, напиращи от юг. Неотдавна Борислав Сарафов, заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба заяви, че за прекарването на бежанците са създадени стройни организации. “Каналджиите” са организирани по начин, по който осъществяват контакти с международните си партньори. В Истанбул и в Одрин има борси за “каналджийски” услуги и мигрантите, които искат да стигнат до Западна Европа, ги търсят”, уточни Сарафов.

Според него на предварително определени места се оставят до 5 000 евро, като тези суми се отблокират, когато мигрантът пристигне в друга държава. "Тогава той праща клип, за да може парите да бъдат отблокирани на съответните организатори в Турция, и това е нещо като застраховка", заяви Сарафов. От юг мигрантите се качват на бус и се транспортират до българо-сръбската граница, като в тази престъпна дейност са заети много лица, допълни още той.

Думите на зам.-шефа на държавното обвинение се потвърждават от последната мащабна полицейска акция в Сърбия преди десетина дни, при която бяха задържани деветима членове на организирана престъпна група за трафик на нелегални мигранти през границата с България.

При операцията na сръбската полиция и прокуратурата бе установено, че срещу такса от 300 до 1000 евро на човек трафикантите са помагали на мигранти да преминат нелегално държавната граница с България, за да продължат към други страни от ЕС.

На територията на общините Враня, Прешево и Сурдулица бяха задържани души, сръбската полиция издирва и още един 34-годишен мъж. Те са организирали транспорт до Прешево, а след това до Белград, Суботица и Сомбор, с намерение за по-нататъшен транспорт до страни от Европейския съюз. Има данни, че членовете на организираната сръбска престъпна група за периода от август до октомври 2022 г. са улеснили незаконното преминаване на държавната граница и транспортирането на 90 нелегални мигранти.

В края на март т.г. бе издадена и първата присъда за трафик на мигранти през българо-сръбската граница. Тогава съдът призна за виновен подсъдим, обвинен от Районна прокуратура-Перник за опит за превеждане на мигранти, извършен преди две години. Разследването стартира в началото на септември 2020 г., след като в Регионална дирекция „Гранична полиция“-Драгоман постъпила оперативна информация за двама мъже, прекарвали незаконно бежанци от България за Сърбия.

По случая е сформирана група от полицейски служители, която се насочила към село Бутроинци, област Перник. Стигайки до района на село Проданча, те открили 30 афганистански граждани, а двамата им водачи успели да избягат. Те бяха обявени за общодържавно издирване и впоследствие задържани. В хода на разследването двамата бяха привлечени в качеството на обвиняеми за опит за превеждане през границата на страната на чуждестранни граждани без документи.

Районен съд-Трън наложи на единия подсъдим наказание от 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и глоба в размер на 10 000 лева. Неговият съучастник почина в хода на съдебното производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във