Параграф22 Daily

§22 Новини

Овладяха пожар в резерват

Продължава борбата с огнената стихия, която напоследък се разрази в страната в резултат на незапомнените горещини.


Овладян е пожарът в резервата bdquo;Соколна в района на Централен Балкан, където около 100 души са хвърлени в битката срещу пламъците, съобщиха от пресцентъра на МВР.


Огнеборците са пренасочени към билото на Стара планина, където има още няколко огнища. В гасенето се включиха два хеликоптера от армията. Те все още извършват облитания над площите, засегнати от пожара. На терена работят екипи от Стара Загора, Казанлък и Павел баня. В операцията по овладяване на стихията участват военнослужещи от поделение в района.


Силният вятър създава предпоставки за ново разпалване на огнищата, затова хората са разположени по фронтовете на опасните територии. Пожарът засегна големи райони със сухи треви и храсти, а на места огънят достигна и до буковата гора. По предварителна оценка е опожарената площ е около 5000 декара. Около обяд възникна пожар в района на село Динево, област Хасково. Огънят е обхванал около 500 декара сухи треви, храсти и части от широколистна гора. Изпратени са огнеборци с 5 пожарни автомобила и работници от горското стопанство.


Пожар в сухи треви и други ниски насаждения има в м. Бакаджик в област Ямбол По предварителни данни огънят е обхванал около 500 декара, в гасенето участват два екипа на пожарната. Трети ден пожарникари от Перник и Радомир, както и доброволци и служители на горското стопанство се борят за потушаването на пламъците в планината Голо бърдо. Огънят се е разпрострял на фронт от 100 декара, като е обхванал и горски масив от 60 декара с черен бор. За потушаването му са изсипани 30 тона вода. За да се локализира пожарът, са изкопани канавки.


Около 200 души продължават да гасят тлеещите огнища в боровата гора над Белица, където горят стари дънери. Пожарът е овладян и за момента няма опасност от разрастване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във