Параграф22 Weekly

Областен управител:

Паяците и скобите в София са незаконни

Паяците и скобите в София вдигат коли незаконно, твърди областният управител на столицата Росен Малинов. Съдът и прокуратурата обаче не са се произнесли по жалби срещу дейността на Центъра за градска мобилност, които той е завел, съобщава Нюз 7.


Паяците вдигат средно около 200 коли на ден. За вдигнат автомобил таксата е 60 лева. Глобата за неправилно паркиране е отделно. Скобата вади 30 лева от джоба ни. Според неправителствена организация това събиране на пари е незаконно. Тече й прокурорска проверка.


Хората обаче не знаят, че до прекратяване на производството в съда, търговското дружество няма право да извършва каквито и да било действия, а глобените могат да обжалват наложените им санкции и да търсят парите си в съда.


Ситуацията е от близо пет месеца. Атаката на областния управител срещу паяците е поради факта, че Центърът за градска мобилност работи като търговско дружество, въпреки че е общинска собственост. Това позволява събраните пари да не отиват в общинския бюджет, а в хазната на фирмата.


"Тъй като търговското дружество работи по търговския закон, общината получава на всяка финансова година дивидент от печалбата и по този начин търговското дружество изразходва парите по свое усмотрение", обяснява Малинов.


Сметките показват, че това ощетява бюджета на Столична община.

Facebook logo
Бъдете с нас и във