Параграф22 Daily

§22 Новини

Паяк вдига по 9 коли на ден из паркове и градини

Общинският паяк е вдигнал 1270 автомобила, паркирани в градинки, паркове и детски площадки в София, показва справка на Столичния инспекторат. Всеки ден инспекторите обхождат районите и налагат съответните глоби за това, че колата е оставена в тревата или до катерушките. Отделно служителите разполагат и с един паяк, който да въдворява ред в парковете, като на ден той успява да вдигне едва по 9 коли.

Все повече хора сигнализират за нарушители, които са паркирали колите си върху тротоарите така, че майките с колички не могат да минат и са принудени да се разхождат по улиците, разказаха от общината. Столичани ставали все по-непримирими към паркираните коли в детските площадки,  дори ако возилата са оставени върху асфалтиран участък, а не в тревата.

В момента глобата за паркиране в зелена площ, паркове и градини е от 100 до 500 лв., докато санкцията с фиш е от 20 до 50 лева. Ако някой си остави колата на място за хора с увреждания, а няма специалния стикер, който му дава това право, може да отнесе глоба от 300 до 500 лева.

Общината има идея да въведе и електронни фишове за шофьорите, които паркират колите си в градинки, по тротоари или кръстовища. Снимките ще се правят от служители на Центъра за градска мобилност, които ще дебнат за неправилно спрени автомобили, и после ще се изпращат на собствениците.

Идеята е „честитките” с фишове да заменят репатрирането с паяците, които шетат извън платените зони в града. Така столичани, вместо да се бъркат с 60 лв. за паяк, ще плащат глоба по фиш от 20 лв. до 50 лв. Тази практика се прилага успешно не само в редица европейски страни, но и в Пловдив, Бургас, Русе.

До крайната мярка се стигнало, след като служители на КАТ обяснили в комисията по транспорт, че на територията на София паркират около 300 000 нарушители на ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във