Параграф22 Daily

§22 Новини

Пак отложиха делото за "Царските конюшни"

Делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев, обвинен за продажбата на занижена цена на държавната земя под сграда на „Царските конюшни“ в София, бе отложено за пети пореден път. Причината за това бе предварително планираният годишен отпуск на неговите адвокати, които днес отсъстваха от пленарната зала.

Основният обвиняем в делото е Веселин Пенев, бивш областен управител на София, заради безстопанственост и сключване на неизгодна сделка. Според държавното обвинение апетитният имот в центъра на столицата е продаден за 658 870 лв. без ДДС, т.е. по 90 лв. на квадратен метър. Реалната му пазарна цена обаче възлиза на почти 11 млн. лв. Освен това парцелът е бил разделен на три части, за да се избегне текст в закона, който предвижда продажбата на държавен имот с цена над 500 000 лв. да става единствено с решение на Министерски съвет. Според държавното обвинение с действията си бившият областен управител е нанесъл щета на бюджета в размер на над 10 млн. лв., а срещу него са повдигнати и още две обвинения – заради нает от областната управа джип и продажбата на ведомствен апартамент в столичния квартал „Изгрев“.

Междувременно съдът обяви сделката за „Царските конюшни“ за нищожна заради изключително занижените цени.

На влизане на днешното заседание Пенев отново заяви, че е убеден в своята невинност. „Няма щета за държавата. Такъв казус – „Царски конюшни“ и продажбата им, не съществува. Аз не съм продал „Царските конюшни“. Интерпретациите на прокуратурата продължават вече трета година, при положение, че няма нищо такова. Надявам се съда, в крайна сметка, да установи това нещо и да приключи с така създадената еуфория“, коментира Пенев.

Трета година делото буксува и не може да тръгне по същество. След поредното отлагане на спецсъда, наблюдаващият прокурор Десислава Христова изрази надежда това да бъде за последно. Тя не пожела да коментира дали обвинението разполага с нови доказателства по случая и подчерта, че това ще стане ясно в рамките на съдебното следствие.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 20 септември от 15.00 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във