Параграф22 Daily

§22 Новини

"Пакард"-ът на вожда Димитров паркира в чикагски съд

Бронираният "Пакард", подарен от вожда Йосиф Висарионович Сталин на Георги Димитров, кротко чака съдът в Чикаго да реши съдбата му. Както е известно, луксозната лимузина, произведена през 1937 г., беше открадната по мистериозен начин от гаража на къщата музей на Георги Димитров на ул. "Опълченска" в София в нощта на 12 октомври 1992 година. Това се случи часове след като автомобилът дефилира на парад за ретро коли по околовръстното шосе и оттогава следите на "Пакард"-а се изгубиха, та се появиха чак в САЩ.


Чикагският съд образува дело, след като оценената на 6 млн. долара кола беше обявена от Интерпол за издирване с наложен запор за покупко-продажбата й. Съдебното производство стартира през април тази година, като се очаква то да разреши сложен правен казус. Магистратите от Чикаго трябва да отсъдят дали ще уважат искането на последния притежател на "Пакард"-а Уейн Ленсинг, който претендира, че е добросъвестен купувач, или ще излязат със становище за връщане на автомобила на България като историческа реликва. Досега делото е минало през едно заседание, най-важното ще е през септември, когато съдът трябва да формулира решението си.


Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство е дала основание на българската прокуратура да оцени автомобила като ценен експонат от националното ни богатство. С този мотив ВКП иска лимузината на Димитров да бъде върната на наша територия безвъзмездно. В тази връзка държавното обвинение е изпратила огромен обем информация за различни детайли и подробности около кражбата на автомобила.


Официалната информация за обстоятелствата около кражбата на "Пакард"-а от гаража на музея е доста оскъдна. Автомобилът, тежащ около 6 т, е бил изкаран оттам на собствен ход, след което сякаш се стопява във въздуха. Предполага се, че колата е напуснала страната, натоварена в ТИР. Данни за откраднатата лимузина за първи път се появяват през 1997 г., когато става ясно, че се намира в Белгия. Следите й обаче отново се губят. Предположението е, че "Пакард"-ът е натоварен на кораб в пристанището на Антверпен и е отпътувал за Америка.


Автомобилът излиза от дълбока нелегалност едва през 2007 година. Данни за него се появяват в американски сайт за автомобили със историческа стойност през 2007 г., където е публикувана обява за продажбата му. Неизвестният й собственик я предлага за 3 млн. долара, което е наполовина на реалната й стойност.


"Пакард"-ът бе открит миналата година в музей за автомобили в градчето Роско, недалеч от Чикаго. Собственикът на музея Уейн Ленсинг разкрива, че за първи път е видял обява за продажба на лимузината в e-bay. Обявата гласи: "Предлагаме за продан "Пакард", 12 цилиндъра, произведен през 1937 година. Стъклата му издържат 50-калиброва картечница. Вкаран е от Белгия през 1997 година. Първоначална цена 6 млн. долара."


След като пакардът е обявен за продажба по интернет, минава през ръцете на няколко колекционери, докато стигне до Уейн Ленсинг. Той купува колата от музея на "Пакард" в Колумбус, щата Охайо, за 300 000 долара. Уейн я докарва с камион и я излага в собствения си музей, където я държи до 2011 г., когато агенти и прокурори нахлуват в музея му и конфискуват автомобила. Те му съобщават, че колата се издирва, и по силата на междудържавни спогодби и конвенции подлежи на връщане на истинския й собственик.


По данни на ФБР човекът, който е посрещнал автомобила на американска земя, се нарича Иван Кристоф, родом от Петрич, постоянно живеещ в САЩ. По документи автомобилът е внесен като скрап. Кристоф признава пред агентите от ФБР, че автомобилът му е бил изпратен от небезизвестният сикаджия Стоил Славов, който бе взривен в централата на СИК в столицата на 19 януари 2004 година.


Очевидно дългата в онези години ръка на силовата групировка СИК е отворила вратите на гаража и е организирала транспортирането на скъпата лимузина през Европа до САЩ. Гаражът, който е част от музея на Георги Димитров, е бил охраняван със СОД на Столичната дирекция на вътрешните работи. Бившият полицай Стоил Славов вероятно е задвижил старите си връзки в системата на МВР, за да си осигури спокойствие при изкарването на автомобила и кражбата му.


Ако съдът в Чикаго реши да остави "Пакард"-а при последния му собственик Уейн Ленсинг, българската прокуратура е в правото си да обжалва това решение. Вероятността обаче лимузината на вожда Георги Димитров да остане на американска земя все пак е малка. Активисти на БСП, която наследи лозето на Никола Габровски и делото на Георги Димитров, вече премитат гаража на музея на вожда в очакване там отново да блесне автомобилното бижу, скъп дар от другаря Сталин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във