Параграф22 Daily

§22 Новини

Панагюрище отбелязва 144 години от Априлското въстание без масови събития

Днес Панагюрище почита 144 години от Априлското въстание без официални чествания. Отменени са всички обаче масови събития. Ще бъде отслужена единствено заупокойна панихида за загиналите герои, а в църквата „Св. Богородица" ще бъде изложен за поклонение Поибренският кръст, с който е била благословена Хвърковатата чета на Бенковски и който всяка година предвожда празничното литийно шествие на панагюрци.

Призивът на градската управа е хората да почетат значимото събитие в домовете си, предаде БНТ. "Всеки един да намери подходящ начин да разкаже на своето дете, на своите внуци за историята на рода си и за историята на родния край. Защото в Панагюрище няма род, няма къща, която да не е дала свидна жертва", заяви кметът Никола Белишки, кмет на Панагюрище.

За главната уредничка на Историческия музей в града денят е белязан и от любопитно събитие - в семейния архив е открита непозната досега снимка на нейния пра-пра-дядо хаджи Стойко Цоцорков -деен участник в подготовката и избухването на въстанието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във