Параграф22 Daily

§22 Новини

Пандурито на свобода до няколко месеца - обещал финансова амнистия за длъжниците си

Ромският барон Мишо Щерионов, известен като Пандурито, ще излезе на свобода само след няколко месеца. Това стана ясно след решението на Специализирания наказателен съд, който одобри споразумението между Щерионов и спецпрокуратурата.

Пандурито се призна за виновен по обвинение за изнудване и въпреки че то е в условията на опасен рецидив, получи присъда под предвидения в закона минимум от 5 години. Така един от босовете на бургаската циганска махала „Кумлука“ ще лежи в затвора 1 години и 6 месеца и ще трябва да плати 2 500 лв. глоба. Щерионов обаче е зад решетките от средата на март и не е изключено да се озове отново на свобода съвсем скоро, научи Флагман.

На 14 февруари тази година тежковъоръжени маскирани полицаи блокираха ромското гето, за да арестуват един от тарторите в махалата – Пандурито. Срещу него имаше сериозни подозрения за лихварски схеми, а самият той признава в съдебната зала, че е давал пари назаем на много хора, но не срещу лихва. В крайна сметка, срещу него е повдигнато обвинение единствено за изнудване. Остават недоказани и съмненията за организирана престъпна група (ОПГ), заради които делото е пратено в специализирания съд.

Щерионов имал добре разработена схема и е продавал по 20 хиляди евро бременни циганки в Гърция. За незаченали ромки цената била наполовина. Само за износ на цигански деца тарифите варирали в зависимост от възрастта и пола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във