Параграф22 Daily

§22 Новини

Паркиране върху тротоар: Кога шофьорите са в нарушение?

Ще можем ли да паркираме върху тротоарите? Този въпрос стигна до Върховния административен съд. Оказва се, че според правилника на Закона за движение по пътищата – може, а според закона – не може. Кога шофьорите са в нарушение – търси отговор Нова Тв.

След 22 години шофьорски стаж в София Росен Еленков все по-трудно намира къде да паркира пред дома си в квартал „Дружба”. „В нашия квартал е изключително трудно. Ако се разходите в зелените площи до близките блокове ще видите, че просто е ад”, сподели жителят на квартала Росен Еленков. Признава, че прави и нарушения. „Паркирам и на тротоар, защото просто няма къде”, каза Росен.

Заради разлики в правилата паркирането върху тротоара стигна до съда. Правилникът на Закона за движение по пътищата позволява да се паркира на всеки тротоар при метър и половина отстояние. Законът обаче казва друго – паркирането е разрешено само на определените за това места при най-малко два метра разстояние от сграда. Оказва се това разминава е от 2007 година. Но магистратите слагат точка - важи законът. Санкцията е вдигане с паяк.

Експерти припомнят - липсата на паркоместа не е причина за нарушаване на правилата. „Собственикът е длъжен да намери къде да спре. Никой не го е карал на сила да си купува кола”, каза Диана Рукинова, пътен експерт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във