Параграф22 Daily

§22 Новини

Парламентът бламира правителството: Армията няма да изпълнява функции на жандармерията

В края на краищата имаме разделение на властите, Министерски съвет не може да диктува това, което се случва в Народното събрание, обяви депутат от ГЕРБ .„Министерският съвет не може да диктува това, което се случва в Народното събрание”. Това обяви депутатът от ГЕРБ Константин Попов, който е генерал от резерва и бивш началник на отбраната, сочи Флагман.

Повод за изказването му бе отхвърлено предложение на правителството – въоръжените сили да могат да изпълняват нов вид задачи, свързани с „оказване на помощ на държавните органи при противодействие на други заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението”.

Константин Попов, който е председател на парламентарната Комисия по отбрана, коментира пред репортери: „Да, това е законопроект на Министерски съвет. Аз мисля, че по принцип идеята не е лоша, но просто не е добре формулирана. При обсъждането в Комисия това беше отчетено и затова направихме това предложение и това предложение отпадна. В края на краищата имаме разделение на властите. Министерски съвет не може да диктува това, което се случва в Народното събрание.”

Идеята за разширените функции на армията бе на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Той смята, че въоръжените сили следва да имат нови пълномощия, свързани с кризисни ситуации като масови убийства и други подобни.

Според Константин Попов обаче предложеният от правителството законов текст не е удачен. „Това, което гласувахме в зала – армията няма да участва в такива операции… Текстът не беше добре формулиран. Нямаше необходимата конкретност и създаваше двусмислие. Точно поради тази причина този текст не беше приет в Комисията, и въоръжените сили няма да участват в такива операции, които би трябвало да са отговорност на Министерството на вътрешните работи, по специално на жандармерията”, обясни Попов.

По думите му, друг е въпросът, ако се внесе сериозна конкретика и се дефинират ясно понятията. „Тогава – да, можем да премислим. Но когато не е ясна идеята, няма смисъл да се приемат такива текстове”, добави Константин Попов.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев също бе в парламента днес. Той подкрепи Константин Попов. „Аз абсолютно подкрепям генерал Попов. Ние в Комисията изяснихме тези въпроси – че не е моментът сега да се внася това, докато не се изчистят текстовете и да е точно и конкретно разписано какви функции ще има армията”, заяви Боцев.

Според него текстът не бил догледан и бил двузначен.

С окончателното гласуване на Закона за отбраната и въоръжените сили днес бе сформирана и нова структура – Съвместно командване на специалните операции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във