Параграф22 Daily

§22 Новини

Парламентът, който избира членовете на ИВСС, от месеци нарушава закона, като не открива процедура за избор

Актовете на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) са минирани, тъй като мандатите на членовете му и на главния инспектор Теодора Точкова изтекоха преди месеци. Това обясниха магистрати пред медиите. Причина за това е парламентът, който избира членовете на ИВСС и от месеци нарушава закона, като не открива процедура за избор.

4-годишният мандат на инспекторите изтече на 14 март. Петте години на поста за главния инспектор Теодора Точкова свършиха на 9 април. Членовете на ИВСС могат да бъдат повторно избрани, но не и за два последователни мандата. Законът за съдебната власт регламентира, че парламентът избира нови най-късно 2 месеца преди края на мандата на настоящите и позволява изборът да се случи половин година по-рано. Тъй като главният инспектор и инспекторите се избират с мнозинство 2/3 от народните представители, процедурата неизменно е придружена от задкулисни договорки и партийни пазарлъци.

Като приемник на Точкова се спряга Ясен Тодоров. Членовете на предишния състав на Висш съдебен съвет Милка Итова и Димитър Узунов също имат желание да бъдат инспектори. Съществува политически и правен риск парламентът да повтори порочната практика с предходния състав на ИВСС, който беше оставен да работи от депутатите две години след изтичане на мандата му, напомни Българският институт за правни инициативи (БИПИ) преди дни. И настоя Точкова да подаде оставка като морален акт срещу бездействието на парламента.

Тълкуването на Конституционния съд е, че правомощията се прекратяват с изтичането на срока на мандата. КС определя мандатността като защитен механизъм на демокрацията. Според БИПИ като работят извън мандата си, инспекторите могат да бъдат държани в зависимост.

Организацията изтъква още, че заради неизбирането на нов ИВСС Брюксел може да стартира наказателна процедура срещу България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във