Параграф22 Weekly

§22 Новини

Партии крали лични данни, фалшифицирали подписи

Десетки злоупотреби с лични данни са направили редица партии, подали подписките си за регистрация на предстоящите европейски избори, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Същият ден на страницата на комисията стартира възможност избирателите да проверяват дали името им е включено в подписките за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети за предстоящия вот. До 19:30 часа от комисията съобщиха за 32 нарушения.


Проверката може да бъде направена чрез платформа, на която гражданите могат да въведат единния си граждански номер (ЕГН) и да разберат дали са включени в списъка на подкрепилите някоя партия или коалиция.


"Все още нямаме точна и обобщена информация за постъпилите жалби на граждани, с чиито лични данни е злоупотребено, но те ще бъдат събрани и ще е ясно за какъв брой нарушения говорим", заяви пред медиите говорителят на ЦИК Александър Андреев.


По неофициална информация най-много мними поддръжници има засега партията на бившия журналист и нов политик – Николай Бареков, който апелира за чисти ръце в политиката -"България без цензура". Други злоупотребили са "Българска демократична общност", "Партия на Българските комунисти" и "Национал-демократичната партия", "Коалиция Обединени Демократи" и "Зелена партия".


В блога на партията на Надежда Нейнски Синьо единство пък се появи информация, че членове на формацията са се оказали подписани в документите на Реформаторския блок.


По думите на говорителя Александър Андреев има два варианта. Единият е ощетените да се обърнат към Комисията за защита на личните данни. Другият е, ако има данни за престъпление и незаконно боравене с лични данни, случаите да бъдат прехвърлени на прокуратурата.


Срокът за внасяне на документи за партиите и коалициите изтече на 11 април. Те трябваше да депозират по 2500 подписа. След проверката в ГРАО ЦИК заличи регистрацията на три от общо 18-те партии, подали документи, заради недостатъчен брой валидни подписи. Анулираните регистрации са на Българска демократична общност, Партия на Българските комунисти и формацията на бившата съпруга на Волен Сидеров, Капка Георгиева, Национал-демократична партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във