Параграф22 Weekly

§22 Новини

Партиите обжалвали l съда 30 решения на ЦИК

За последните три дни във Върховния административен съд (ВАС) са образувани 31 дела срещу решения на Централната избирателна комисия, съобщи в сряда председателят на ВАС Георги Колев. Той обясни, че броят на жалбите е сравним с този от предишните избори.


Пред съда има жалби и за отказа на ЦИК да регистрира определени партии заради недостиг на подписите за регистрация. Една от жалбите до ВАС е тази на Национал-демократичната партия, на която беше отказана регистрация за участие в евровота заради голям брой имена, срещу които стоят поставени от други лица подписи и ЕГН. Сред попадналите в подписката на тази партии се оказа и националният омбудсман Константин Пенчев.


"Вие знаете, че ЦИК постанови отказ от регистрация заради постановени неистински ЕГН на различни граждани. Има и такива дела, да. Сроковете по тези дела са значително съкратени, те се гледат в тридневен срок от постъпването и действително този срок се спазва точно", каза Колев.


По-рано през деня лидерът на Национал-демократичната партия Димитър Стоянов (бивш евродепутат и депутат от "Атака") коментира пред БНР, че заради решението на ЦИК ще бъдат сезирани всички европейски институции.


"Няма абсолютно никаква гаранция кой на кого и как ще продаде някаква база данни, която някой да я впише в някаква такава подписка за политическа партия. Никоя партия или нейното ръководство не може да осъществи първо контрол върху събирането на подписка, тъй че в нея да няма такива проблеми като някой да впише незаконно данни", обясни Стоянов.


Той обвини ВАС в противоречива практика, защото преди дни при отказана регистрация давал на съответната партия три дни за корекция, а сега това му било отказано.


Председателят на съд Георги Колев индиректно обвини Димитър Стоянов в непознаване на Изборния кодекс, защото законът вече не предвижда този срок от 3 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във