Параграф22 Daily

§22 Новини

Патриоти гонят чужденците от пазара за земя

Граждани настояват продажбата на земеделска земя на чужденци да се забрани със закон. В онлайн пространството се разпространява и петиция в подкрепа на такъв нормативен акт, подписана от близо 4 900 души до момента.


Отдаването на българска земя за ползване от чужденци за земеделски нужди или други предприятия от търговски характер одобряваме само чрез отдаване под наем без право на прехвърляне на собствеността , посочва се в петицията.


Допускаме единствено закупуването от чужденци на апартаменти в многоетажни сгради, построени върху парцели, стопанисвани от български граждани, институции и търговски дружества за туристически,жилищни и здравно-медицински цели , допълва се в документа.


Като изключение се определят родените в чужбина потомци на българи с двойно гражданство, доказан български произход и свободно владеене на български книжовен език .


Дебатът за удължаване на мораториума чужденци да купуват земеделска земя у нас се засилва с наближаването на крайния срок, след който забраната отпада endash от началото на следващата година чужденци ще могат свободно да купуват ниви, като това е залегнало в договора ни за присъединяване към Европейския съюз.


Реално обаче забраната не действа, тъй като чужденци могат да купуват земя с фирми, регистрирани встраната.


От земеделското министерство предлагат забраната да бъде удължена със 7 години, като преди това Еврокомисията ще трябва да одобри мярката. Преди три години от Брюксел сами препоръчаха мораториумът да бъде удължен, а няколко държави от ЕС вече се възползваха от подобна възможност.


Според експерти обаче удължаването на срока на забраната няма да промени нищо на пазара. Чуждите инвеститори не се интересуват от земята у нас, защото е разпокъсана и с лоша инфраструктура.


Специалисти предлагат да се изработи дългосрочна стратегия за развитие селското стопанство, съгласно която да се осъществят необходимите и дълго отлагани законодателни промени, включително приемането на закон за комасацията на земята.


През кризисните години пазарът на земеделска земя беше единственият от сектора на имотите, който се развиваше във възходяща посока. От тази година обаче, с понижението на цените на земеделската продукция, цените на земята също тръгнаха надолу.


Засега пазарните участници отричат да има балон и прогнозират, че в дългосрочен пран пазарът на земя ще продължи да расте.

Facebook logo
Бъдете с нас и във