Параграф22 Daily

§22 Новини

Патриотите искат радикално да променят НПК

Народните представители от групата на Патриотичен фронт внесоха предложение за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс между първо и второ четене. „Основната цел е извършителите тежки престъпления да получат адекватна присъда, която да отговори на очакванията на обществото”, посочват вносителите като според тях промените ще сложат край на практиката рецидивисти като убиеца на 23-годишната Вероника от Велико Търново да използват пропуски в законодателството.

Поради все по-честите подобни случаи и усещането на извършителите им за безнаказаност, както и заради изключителната чувствителност на обществото, вносителите на промените в НПК от ПФ предлагат да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие за престъпление, довело до смърт, тежка телeсна повреда или срещу орган на власт (т. е. полицай, лекар, или друг вид служител). Действащия в момента в НПК текст дава възможност без ограничение подсъдимите да признават събраните доказателства и така под предлог, че пестят време на съда, да получат 1/3 по-ниски присъди. По този начин парадоксално може да се намаляват едва на 20 години доживотни присъди, полагащи се за изключително тежки умишлени престъпления.

Вносителите на промените в НПК от ПФ считат, че спестеното работно време на съда не би трябвало да бъде за сметка на правораздаването и постановяване на справедливост, която цялото общество очаква.

Facebook logo
Бъдете с нас и във