Параграф22 Weekly

§22 Новини

Пазят в тайна задържаните по аферата с кока в гумите

Само предположения и догадки в обществото и медиите заради следствената тайна

Полицията и специализираната прокуратура във Варна пазят пълно мълчание относно имената и възрастта на двамата българи, арестувани в морската столица по международната афера с доставката в Европа на 1400 кг кокаин. Не е оповестено също и дали у нас или в други страни има още задържани за крупния трафик, оценяван на кръглата сума от 232 млн. евро.


В четвъртък, по сигнал от България, френските власти задържаха рекордно количество дрога, пристигнало от Латинска Америка. Кокаинът е бил разфасован в пакети по 5 кг и е бил скрит в резервни гуми, натоварени на камион, връщаш се от участие в рали "Дакар". Той пристигнал на континента с кораб от чилийското пристанище Валпараисо, превозващ автомобили, участвали в ралито.


На френското пристанище Хавър са били арестувани на часа двама испанци, чиято роля е била на мулета. В петък по обяд главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан обявиха за успешната акция.


По същото време във Варна са задържани двама българи на възраст 40-45 години, за които се смята, че са организатори на кокаиновия канал, но е почти сигурно че и двамата не са варненци.


Официално тази информация не бе нито потвърдена, нито отречена от полицията и прокуратурата във Варна.


 "Случаят не е наш, а на специализираната прокуратура", лаконичен бе говорителят на окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров.


Със специални мерки за сигурност в събота двамата задържани са отведени в София. Нито един от варненските наркодилъри не е бил прибиран или разпитван по разследването на кокаиновия канал от рали "Дакар".

Facebook logo
Бъдете с нас и във