Параграф22 Daily

§22 Новини

Пеевски е с охрана на НСО заради информация за готвено срещу него покушение

От днес депутатът от ДПС Делян Пеевски е с охрана на НСО, съобщи Георги Костов, главен секретар на МВР. Той допълни, че назначената охрана на депутата е във връзка с получена в службите информация за заплаха за живота му и готвено покушение срещу Пеевски.

Георги Костов обясни, че информацията е била получена покрай разследването на опита за покушение срещу бившата барета Алексей Петров.

Част от фактите от действащи досъдебни производства, които не представляват следствена тайна, оповести на брифинг главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той уточни, че на 19 февруари в комисията по чл. 23 от Закона за НСО, която предоставя физическа охрана на застрашени народни представители, е постъпила оперативно значима информация от разследващите екипи, работещи по делото за опит за убийство, извършен на 29 октомври м.г. Главният секретар на МВР уточни, че при провеждане на беседи и последващи процесуално-следствени действия са потвърдени данни за подготвян опит за убийство на народен представител. Тази подготовка включвала придобиване на информация относно навиците му и посещаваните от него места. Извършени са и конкретни логистични действия. Има множество, постъпили по делото конкретни данни, поради което разследващият екип е взел решение да бъде уведомена комисията, поясни главен комисар Костов. Той допълни, че по организация покушението, което е подготвяно повече от два месеца, напомня на две престъпления, извършени на територията на столицата - опит за убийство от 29 януари 2013 г. пред Съдебната палата, и убийство на 24 октомври 2004 г. на бул. „Витоша”.

След неколкократни срещи и беседи със застрашения народен представител и първоначален от него отказ от охрана, в днешния ден той е приел и охрана вече му е назначена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във