Параграф22 Daily

§22 Новини

Пекин детронира Ню Йорк като града с най-много милиардери

Пекин е дом на повече милиардери в долари от всеки друг град в света, показва последната годишна класация на богаташите на списание„Форбс“. Така китайската столица успя да детронира Ню Йорк като столица на милиардерите, пише хонконгското издание South China Morning Post. Китайската столица е добавила 33 милиардера в списъка си и сега е домакин на 100 от тях, като победи Ню Йорк, който добави седем милиардери миналата година и в момента е домакин 99, сочи Forbes.

„Голямата ябълка“ - популярно название на щата Ню Йорк, губи първото си място за първи път от седем години, според Forbes. „Пекин добави 33 нови милиардери, тъй като Китай бързо се излезе от пандемичните си проблеми с Ковид 19, като скочи от 4-то до 1-во място в нашия годишен списък“, обяви американското бизнес списание.

Еластичен борсов пазар, който е облагодетелствал особено технологичните индустрии, както и по-устойчивата икономика на Китай и бързото справяне с пандемията, са увеличили състоянието на повечето милиардери. Общата нетна стойност на милиардерите в Ню Йорк обаче остава с 80 милиарда щатски долара по-голяма от тази на техните колеги в Пекин. Най-богатият жител на Пекин е Жан Имин, основателят на сензацията при социалните медии - TikTok и главен изпълнителен директор (CEO) на фирмата майка ByteDance, чиято нетна стойност се удвои до 35,6 милиарда щатски долара. За разлика от това, Майкъл Блумбърг, най-богатият жител на Ню Йорк, има състояние на стойност 59 милиарда щатски долара.

Нарастващият фондов пазар също помогна на Китай, който добави повече милиардери към списъка на Форбс от която и да е друга страна в света. Поднебесната империя, включително Хонконг и Макао, има 210 нови милиардери, които попадат в списъка. С 698 милиардери тя бързо настига САЩ, които все още водят със 724 милиардери. През 2020 г. Китай имаше 456 милиардери, в сравнение с американските 614.Хонконг, който имаше третия по брой милиардери през 2020 г., остава с 80 
милиардера миналата година, добавяйки нови девет към списъка на "Форбс", въпреки пандемията, която засегна силно неговата ориентирана към услуги икономика. Ли Ка-шинг, който се оттегли през 2018 г. от CK Hutchison, конгломерата, който той 
основа, видя как състоянието му нараства с 12 млрд. долара до 33,7 млрд. долара миналата година. Той остана най-богатият жител на града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във