Параграф22 Daily

§22 Новини

Пенсионираха с почести и 20 заплати накуп съдията, допуснал Ениз Ченгел да избяга от България

Бившият председател на Апелативния съд в Бургас Яни Бахчеванов излиза от съдебната система. Това става ясно от протокола на последното заседание на Висшия съдебен съвет.

Бахчеванов е пенсиониран поради навършването на необходимата възраст. Той ще бъде награден с „личен почетен знак първа степен”, „за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества“, гласуваха кадровиците от ВСС.

Съдия Бахчеванов ще получи 20 работни заплати при пенсионирането си, равняващи се приблизително на 80 хил.лв.

Припомняме, че Яни Бахчеванов бе председател на Апелативния съд в Бургас до април миналата година, когато конкурсът за длъжността спечели Деница Вълкова. Определян е от колегите си за светило в наказателното право, сочи Флагман. Той е съдия от кариерата. Бил е председател на Районния съд в Бургас, зам.-председател на окръжния и 5 години зам.-председател на Апелативния съд, Бургас. От 2004 г. има най-висок ранг „председател на отделение във ВКС и ВАС”.

Една от малкото му "черни точки" бе пропускът да промени мярката за неотклонение на Ениз Ченгел, признат за виновен и осъден на 10 години затвор заради автобуса-ковчег на АМ "Тракия".

Съдия Бахчеванов можеше да обезпечи изпълнението на присъдата още на втора инстанция, но остави Ченгел на свобода. По това време турският бизнесмен вече продаваше и прехвърляше имуществото и фирми, а след потвърждаването на присъдата от Върховния касационен съд напусна страната. В момента се издирва от Интерпол.

Административният ръководител на Апелативния съд Деница Вълкова, която наследи Бахчеванов на поста, защити колегата си пред журналисти и твърдеше, че той изпълнявал европейските конвенции за защита на правата на човек.

Facebook logo
Бъдете с нас и във