Параграф22 Daily

§22 Новини

Пентагонът призна: американската армия е изпратила антракс на повече места по света

Министерството на отбраната на САЩ призна, че въоръжените сили на страната са изпратили по погрешка живи спори на антракс на повече места от първоначално съобщеното, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. В комюнике, публикувано снощи, Пентагонът предположи, че опасните проби са се озовали в 24 лаборатории в 11 американски щата и в две държави - Южна Корея и Австралия.

Първоначално бе съобщено в сряда, че живи спори на антракс са били изпратени в 18 лаборатории в 9 американски щата и американска военна база в Южна Корея. Вчера към списъка бяха добавени нови лаборатории и министерството на отбраната на САЩ допусна, че опасни проби може да са били изпратени до лаборатория в Австралия през 2008 г.

Живите спори на антракс са били изпратени от военна лаборатория в щата Юта, където е трябвало пробите да бъдат деактивирани. Според наличната информация са били разпратени две партиди с опасни проби. Първата е била подготвена и разпределена през 2008 г. Нейното съществуване бе направено публично достояние за първи път вчера.

Втората партида е била подготвена през декември 2013 г. и разпратена през март 2014 г. Проби именно от нея са се озовали в
 базата на американските военновъздушни сили в Осан, Южна Корея. За тази партида бе съобщено в сряда.

Пентагонът заяви, че не знае да има риск за широката общественост и че заплахата за служителите на въпросните лаборатории е изключително ниска. На превантивно лечение са били подложени общо 26 души, 22 от които служители на базата в Южна Корея.

Пентагонът е започнал задълбочено разследване на случая.Практиките на лабораторията в Юта ще бъдат проучени внимателно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във