Параграф22 Daily

§22 Новини

Пентагонът разследва някакви атаки с „насочена енергия“ през 2020 г.

Миналата година Министерството на отбраната на САЩ е започнало разследване на предполагаеми атаки с "насочена енергия" срещу американски държавни служители, съобщава вестник "Политико", позовавайки се на неназовани източници. Американските власти разследват поне три инцидента, за които се твърди, че имитират предполагаеми "целенасочени енергийни атаки" срещу американски военен персонал и дипломати в чужбина. Например в Маями, Флорида, миналата година няколко души съобщиха за симптоми, подобни на тези, които американските дипломати изпитваха в Куба от 2016 г. и станали известни като „синдром на Хавана“. Източници на вестника не казват към кой държавен сектор принадлежат жертвите в Маями.

Вторият от тези инциденти, както по-рано съобщава CNN, е записан през ноември 2020 г. на поляната на Елипс пред южната фасада на Белия дом. Твърди се, че в резултат на излагане на неизвестно въздействие, един от служителите на Съвета за национална сигурност на САЩ изпитвал гадене. Друг епизод, според списание GQ, се е случил през 2019 г. Тогава служител на Белия дом съобщил за подобни симптоми, появили се по време на разходка с куче в едно от предградията на Вашингтон, Вирджиния.

Politico подчертава, че предполагаемите "насочени енергийни" атаки срещу американци "са станали толкова притеснителни за американските власти, че Пентагонът започна разследване миналата година". Според изданието тези атаки, които причиняват различни симптоми, включително увреждане на мозъка, не са лесни за проследяване, а също така са трудни за определяне на техния характер. Устройствата, използвани за предполагаемите атаки, могат да бъдат малки и преносими, а симптомите могат да бъдат подобни на други заболявания.

Конгресът също изразява сериозна загриженост във връзка с тези случаи. В четвъртък заместник-прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви пред репортери, че правителството на САЩ проучва данни за предполагаеми нови нападения срещу държавни служители, но все още не е в състояние да потвърди надеждността на тази информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във