Параграф22 Daily

§22 Новини

Пет години затвор и 5000 лв глоба за мъж, събирал принудително дългове

Н.К. е осъден на 5 години „лишаване от свобода“ при общ режим и глоба от 5000 лева за това, че при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, с цел да принуди петима души да върнат заемите си към кредитна институция, ги заплашил с насилие и с убийство, като деянието било придружено и с нанасяне на лека телесна повреда на двама от тях. Мъжът бил привлечен към наказателно отговорност от Окръжна прокуратура – Търговище за престъпление по НК.

Обвиняемият работел като офис мениджър във фирма за бързи кредити в София. Длъжностната му характеристика включвала да отговаря за получени суми по одобрени кредити и да оперира с финансови средства, собственост на фирмата. През декември 2017 година Н.К. бил командирован в офис на фирмата в град Търговище, като една от задачите му била да се заеме с уреждане на забавени плащания.

На 11 и 12 декември 2017 г., обвиняемият организирал и осъществил срещи с двама мъже и три жени, които имали задължения към кредитната институция, която представлявал. Във всички случаи той се държал агресивно с клиентите и отправял към тях и към семействата им различни закани и заплахи за саморазправа, нанасяне на побои и дори се заканвал „да ги убие“. Двамата мъже станали жертви не само на вербална, но и на физическа агресия от страна на Н.К., който още в началото на срещите си с тях, с цел да ги респектира, им нанасял по няколко удара. Поведението на мъжа и неговите действия довели до сериозни притеснения и страх у потърпевшите.

Решението на Окръжен съд - Търговище подлежи на протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във