Параграф22 Daily

§22 Новини

Петата република срещу Брюксел: Барние призова Франция да направи референдум за миграцията

Френският кандидат-президент Мишел Барние, бивш еврокомисар и главен преговарящ по "Брекзит" от страна на ЕС, предизвика смут с острите си атаки срещу европейското законодателство, пише "Политико".

Според съобщения в медиите Барние призовал във Франция да бъде организиран референдум по въпросите на миграцията. Според него страната трябва да възвърне законодателния си суверенитет, за да не бъде повече субект на решенията на Съда на ЕС и на Европейския съд за правата на човека. Той заявил това на сбирка на партията си "Републиканците" в град Ним. Барние се е мотивирал с това, че трябва отново да се изгради френското влияние, за да се възстанови равновесието по отношение на германското влияние, което е доминиращо".

По-късно говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер заяви: "Позицията ни за върховенството на закона е пределно ясна и важи за всички области. Договорите също са пределно ясни - убежището и управлението на миграцията са споделени компетенции между ЕС и страните-членки и юрисдикцията е на Съда на ЕС има върховенство над тях".

Мамер добави, че Съдът за правата на човека е в сърцето на Европа след Втората световна война и гарант за основните права на континента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във