Параграф22 Daily

§22 Новини

Петчленка на ВКС отхвърли искане на Цацаров по делото „Чората”

Петчленен състав на Върховния касационен съд отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров да се спре изпълнението на влязлата в сила присъда на петимата полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, съобщават от "24 часа". Същият състав на съда отхвърли и искането на съпругите на петимата служители на реда, които също настояха изпълнението на присъдата да бъде спряно.

Предстои в петък Върховния касационен съд да разгледа по същество искането на Цацаров и петимата полицаи за възобновяване на делото. Цацаров иска да изведе от затвора петимата полицаи, осъдени за смъртта на Чората.

В края на май главният прокурор поиска да извади от затвора петимата бивши полицаи, осъдени за убийството на арестанта Ангел Димитров-Чората на 10 ноември 2005 г. в Благоевград. По-рано ВКС отмени оправдателната присъда на подсъдимите Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.

14 години след смъртта на Ангел Димитров - Чората по време на специализирана операция срещу наркоразпространението и сексуалната търговия ВКС отсъди по 7 години затвор за полицаите Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков.

Въпреки че полицаите бяха оправдани по обвинението за причиняване на смъртта на Ангел Димитров, Европейският съд по правата на човека призна държавата за виновна. По този начин се стигна до възобновяване на делото, което завърши с осъдителни присъди. Ден след като стана ясна присъдата, Мирослав Писов се предаде в полицията в Благоевград. По-късно бяха задържани и всички останали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във