Параграф22 Daily

§22 Новини

Петчленката на ВАС каза пет пъти "не" на акционерите в КТБ

Съставът, начело с председателят на ВАС - Георги Колев, отхвърли искането за отвод по делото за отнетия лиценз на банката. След като съдия Георги Колев беше заявил, че решение по случая ще излезе още в петък (27 март), днес (30 март) на сайта на ВАС беше публикувано решението на съда по повод на жалбите на "Бромак", основен акционер в КТБ. Съдът оставя без уважение всички претенции на "Бромак". Искането за отвод на целия съдебен състав - Георги Колев, Милка Панчева, Александър Еленков, Наталия Марчева и Росен Василев - съдът определя като неоснователни. ВАС отказва и по искането за насрочване на открито заседание.

Адвокатите на основния акционер в Корпоративна търговска банка - фирма "Бромак" на Цветан Василев, поискаха отвод на целия петчленен състав на Върховния административен съд  по делото за отнемане на лиценза на банката. Основанията на Бромак ЕООД за отвода са липса и спрямо тях на субективния и обективен критерии за безпристрастност на съда, съгласно трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

ВАС отхвърли и искането на жалбоподателя за назначаване на особен представител на КТБ, както и особеното искане на "Бромак" за прекратяване на производството по настоящето дело. ВАС отхвърля и всички искания на акционерите в затворилата КТБ "Бромак", "Бългериан акузишън къмпани", отстраненият от длъжност и обвиняем изпълнителен директор Орлин Русев и Вера Ахундова. Четиримата настояват петчленният състав да отмени определението на тричленката от 13 януари 2015 г., която с два на един гласа реши, че акционерите нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза на КТБ.

Определението не подлежи на обжалване.

"Ще търсим правата на клиента ни в Европейския съд, пътят към Европа е открит". Така коментира адвокатът на Цветан Василев- Менко Менков, днешното решение на ВАС за отнемане на лиценза на КТБ. "Все още не сме се запознали с решението, ще обсъдим допълнително възможностите за действие. Трябва да се запозная защо не е приет отводът", коментира още Менков.

Ето и самото решение:

Днес 30.03.2015г., петчленен състав, втора колегия на Върховен административен съд се произнесе по частните жалби по делото на КТБ с Определение №3520 от 30.03.2015г.

ОПРЕДЕЛИ:

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ исканията на жалбоподателят „Бромак”ЕООД за отвод на съдиите Георги Колев, Милка Панчева, Александър Еленков, Наталия Марчева и Росен Василев, като неоснователни.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ особените искания на „Бромак”ЕООД за спиране на основание чл.229, ал.1, т.4 във вр. с чл.144 АПК производството по настоящето адм.дело № 3438/2015 г. по описа на Върховният административен съд, петчленен състав, до приключване административноправните спорове по: приложените жалби на КТБ вх.№ 829 от 16.01.2015 год. и вх.№ 830 от 16.01.2015 г.; по необразувано тълкувателно дело по поставен въпрос от на Председателя на Висшия адвокатски съвет вх.№ 3949/10.03.2015 г.; по адм.дело № 1696/2015 г. на петчленен състав на ВАС, първа колегия, като неоснователни.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ особеното искане на жалбоподателя „Бромак”ЕООД за назначаване на основание чл. 144 от АПК, във връзка с чл. 29, ал. 4 от ГПК, на особен представител на „Корпоративна търговска банка” АД/КТБ/-заинтересованата страна по настоящето адм.дело № 3438/2015 г. по описа на Върховният административен съд, като неоснователно.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ особеното искане на жалбоподателите Орлин Русев, „Бромак”ЕООД и Вера Ахундова частните жалби срещу определение № 363/13.01.2015 г. по адм.дело № 14 782/2014 год. по описа на ВАС да бъдат разгледани в открито съдебно заседание, като неоснователно.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ особеното искане на „Бромак”ЕООД за прекратяване на производството по настоящето адм.дело № 3438/2015 г. по описа на Върховният административен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във