Параграф22 Weekly

§22 Новини

Петима арестувани за наркоканал през България

Полицията разкри канал за прекурсори от Турция през България за Западна Европа. В Нови пазар са открити 90 кг псевдоефедрин, арестувани са петима мъже. Акцията е проведена от МВР-Шумен и Шуменската окръжна прокуратура на 19 април.


Главният секретар на МВР комисар Светлозар Лазаров съобщи на пресконференция в Шумен, че оперативната разработка е от няколко месеца. Хапчетата Cirrus са били купени на 12 април от Истанбул и са били вкарани в страната ни през ГКПП "Лесово" с два автомобила.


Лекарството е със свободен режим в южната ни съседка, но е забранено на територията на ЕС, тъй като е прекурсор за производство на метамфетамин. "Един блистер струва в Истанбул четири лева и половина, а се продава от трафикантите за 12 лева, като само от тази пратка те биха могли да изкарат няколко милиона лева. С настоящата акция е пресечена възможността за производство на наркотици в Полша", обясни Лазаров. По думите му при акцията са проверени четири автомобила и два имота в Нови Пазар и местността Станата. Къща в Нови Пазар е използвана за депо за прекурсора.


Първоначално са задържани седем души. По-късно за 72 часа в ареста са оставени петима от Нови пазар и Добрич.


Организатор на канала за трафик на прекусори е 40-годишният Емил Асенов, по прякор Байчото, който има присъда за пране на пари от 2011 г. В Нови пазар той има заложна къща и автомивка, предаде БНР.


Задържани са още Елзер Мустафов, Асен Асенов от Нови пазар, както и Росен Ников и Мартин Мартинов от Добрич.


Мерките им ще се гледат от Шуменския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни по повдигнато им обвинение за наркотични вещества, петимата могат да получат до 12 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева.


"От началото на годината има задържани над 2 тона от прекурсора. За сравнение - за 2012 г. задържаните подобни наркотици са общо 2 т. В момента този трафик е хит. Работят в малки лаборатории и малки количества. Основната превенция на този тип дейност е пресичането на възможността прекурсорите да достигнат до производителите", обясни още комисар Лазаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във